2011. augusztus 17., szerda

Cukkínifőzelék virslipolipokkal

Olyan, mint a tökfőzélék...majdnem. Cukkiniből szerintem szebb (zöldebb), jobb, finomabb.
A virslipolipok ötlete valamelyik étteremtől származik. A gyerekeknek szánt ételek között olvastam. Nem tudom, az étterem polipjai így néztek-e ki, én így képzelem őket. Kisgyerkőcök körében tuti siker....főzelékkel együtt, ami tökfőzelék típusú eledeleknél nem éppen megvetendő :-)
Cukkini-kisokos: 19. században, Itáliában nemesített, eredetileg Mexikóból származó tökféle. Sok-sok C-vitamint, folsavat és ballasztanyagot tartalmaz. Könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú.

Hozzávalók:
1 kiló 30 deka cukkíni
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
kb. egyy púpos evőkanál liszt
egy kis doboz tejföl
egy kis csokor kapor
só, bors

1. A cukkiniket alaposan megmosom, két végüket levágom (végenként kb. 1 centit). A zöldséget a reszelő nagy lyukú oldalán lereszelem és enyhén besózom. 10 percig állni hagyom, hogy levet eresszen.
2. A hagymát nagyon apró kockára, a kaprot pedig finomra vágom.
3. Egy fazékban felforrósítom az olajat, pár perc alatt megpárolom rajta a hagymát. Hozzáadom a reszelt cukkínit a levével együtt, alaposan összeforgatom a hagymával, lefedem, közepes lángon kb. 20 perc alatt készre párolom a cukkínit.
4. A fazék tartalmához szitálom a lisztet, majd belekeverem a tejfölt. 5 perc alatt összeforralom, besűrítem. Só, bors ízlés szerint. És kész is :)

Virslipolipok:
3 pár virsli
3 evőkanál olaj

1. A virsliket félbevágom. A virslifeleket a vágott/egyenes felüktől indulva hosszában bevágom a virsli 2/3-áig. Fordítok egyet rajta és az előző vágásra merőlegesen is bevágom a virslit.
2. Felforrósítok egy evőkanál olajat. Egyszerre négy "polipot" sütök. Vágot felével lefelé, a serpenyőre merőleges teszem az olajba, úgy, hogy finoman forgatom, nyomogatom, hogy a "lábai" szétterüljenek 4 irányba. Fél perc alatt megpirítom így a "lábak" belső oldalát, majd az oldalukra forgatom a "polipokat", és görgetve körbepirítom. A másik két adagot ugyanígy megsütöm. Tálaláskor ugyanúgy finomat forgatom, nyomogatom, hogy a lábak szétterüljenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése