2011. augusztus 15., hétfő

Dióban hempergetett, petrezselymes juhtúrógombóc

Divatos nevén nagyon-nagyon újragondolt túrógombóc :-) . Azt hiszem, csak a túró szó emlékeztet a klasszikusra, semmi más! De nagyon-nagyon finom, különleges levesbetét, és közel sincs vele annyi macera, mint amennyi a nevéből tűnik.

Hozzávalók:
12 deka juhtúró vagy brindza
1 tojás
1 púpos evőkanál liszt
1 evőkanál búzadara
egy kis csokor petrezselyemzöld
10 deka darált dió
bors

1. A petrezselyemzöldet nagyon apróra vágom.
2. A juhtúrót villával összetöröm, belekeverem a tojást, majd a lisztet, a búzadarát és a petrezselyemzöldet. Alaposan összedolgozom. (Juhtúró- és ízlés függő, hogy igényel-e sót a gombóc...nekem nem szokott kelleni bele)10 percet hűtőben pihentetem.
3. A masszából enyhén nedves kézzel 1,5 centi átmérőjű golyókat formázok.
4. Felteszek egy fazékban vizet forrni. Amíg a víz felforr, egy száraz serpenyőben illatosra pirítom a diót.
5. A gombócokat két adagban kifőzöm. Ha feljöttek a víz tetejére, másfél percet hagyom őket ott főni, majd szűrőkanállal kiszedem és mindegyiket alaposan megforgatom a pirított dióban.

Burgonya, zeller, cukkini, brokkoli, karfiolból készült krémleveshez isteni ;)

2 megjegyzés: