2011. augusztus 18., csütörtök

Mákos sárgabarack torta

Jó, a torta túlzás egy kicsit.... :-) Inkább tortaformában sütemény. Amolyan expressz-édesség. Keverem, kavarom, beleöntöm, megsül, langyosan elfogy. De ez semmit nem von le az értékéből! A tésztája könnyű és porhanyós, a darálatlan mákszemektől izgalmas a textúrája és az íze pedig remekül passzol a savanykásra sült sárgabarackkal. A fotóért elnézést kérek...kicsit dekoncentráltan szeleteltem...még meg kell szoknom, hogy amit sütök/főzök azt nem csak esszük, hanem fotóznom is kell.... :P

Hozzávalók:
kb. 12 szem sárgabarack
kb. másfél evőkanál zsemlemorzsa
15 deka folyósra olvasztott vaj
15 deka cukor
3 tojás
15 deka liszt
1,5 tesákanál sütőpor
egy csipet só
egy citrom
késhegynyi őrölt fahéj
3 evőkanál darálatlan mák

1.A sütőt előmelegítem 190 fokra. A sárgabarackokat megmosom, elfelezem, a magokat eltávolítom. Kivajazok, kilisztezek egy kapcsos tortaformát és az aljába sorakoztatom a barackfeleket úgy, hogy a gömbölyű felükkel lefelé teszem a tortaformába. Meghintem a zsemlemorzsával (Ez szívja majd fel a barackból kisülő nedvességet, így nem lesz "szottyos" az alja.)
2. A lisztben elkeverem a sütőport, meg a sót.
3. A folyós vajba egyenként robotgéppel belekeverem a tojásokat, majd a cukrot és az egészet néhány percig habosítom. A keverékhez adom az őrölt fahéjat és belereszelem a citrom héját.
4. A vajas-cukros-tojásos keverékhez keverem 2 adagban a lisztet. Beleszórom a darálatlan mákot és az egészet alaposan összekeverem és a barackok tetejére simítom a pöttyös tésztát.
5. Betolom a sütőbe és kb. 50 perc alatt megsütöm.
6. 15 perc hűlés után egy határozott mozdulattal kiborítom egy tálra.



1 megjegyzés: