2011. augusztus 20., szombat

A "könnyű, nyári" kategória győztese: töltött cukkíni

Töltött cukkíni témában keresgéltem a neten, keresgéltem... de igazán egyik recept se tetszett. A gombánál szerintem sokkal több és izgalmasabb dolgot lehet a töltelékbe rakni a darált husi mellé. Például sült paprikát, meg paradicsomot, meg oreganót, meg rozmaringot...és így töltelék egyből déli fekvésű lesz.... :)

Hozzávalók:
1 nagy (tökszerű) cukkini és egy kicsi salátacukkini (a kettő együtt kb. 75 deka)
45 deka darált sertéshús
egy kis fej vöröshagyma
egy kis fej lilahagyma
egy piros húsú paprika (ez lehet kaliforniai, kápia, pritamin)
egy közepes ág rozmaring
egy púpos teáskanál morzsolt oreganó
4 evőkanál paradicsompüré
7 deka reszelt sajt (hogy milyen típusú sajt az ízlés dolga...)
4-5 nagyobb szemű koktélparadicsom
2+fél evőkanál olaj

1. A hagymákat megtisztítom és apróra vágom. A paprikát kimagozom, az ereit kivágom és apró kockákra, a rozmaring leveleit pedig finomra aprítom
2. Wokban felforrósítok két evőkanál olajat és üvegesre párolom a hagymát (nem baj, ha imitt-amott kicsit meg is barnul a hagyma....). A hagymát eközben sózom, hogy gyorsabban menjen a folyamat. Hozzáadom a paprikakockákat és néhány percig együtt sütöm őket. Mehet a wokba a darált husi, a rozmaring és az oregano. A fakanál "élével" "trancsírozom" egy kicsit a husit, hogy minél morzsásabb állagú legyen. A husival együtt is sózom, borsozom a félkész tölteléket, majd fedő nélkül, gyakran megkeverve pirítok-párolok kb. 10 percig.
3. Míg készül a töltelék a cukkíniket megmosom, szárazra törlöm, végeiket levágom és hosszában félbevágom  mindegyiket (a nagyobb, tökszerű cukkínit érdemes keresztben is elvágni, hogy egy adag ne legyen annyira emberes.) A cukkíni magos belsejét kivájom (karalábévájóval vagy kanállal) úgy, hogy kb. egy centi/másfél centi vastag maradjon a "cukkíniladik".
4. Visszatérek a töltelékhez. A wokba kanalazom a paradicsompürét és alaposan összekeverem, hogy minden vonódjon be paradicsommal. Még 5 percig így pirítom.
5. Fél evőkanál olajjal vékonyan kikenek egy akkora sütőtálat, amiben kényelmesen elférnek a cukkíniladikok.
6. A tölteléken igazítok sóval, borssal ha szükséges. A tölteléket a cukkíni üregeibe kanalazom (annyi töltelék lesz, hogy mindegyiket jól meg lehet púpozni!) és megszórom reszelt sajttal. A koktélparadicsomokat vékonyan felkarikázom és a sajt tetejére ültetem.
Sütés: Sütni az ételt 200 fokra előmelegített sütőben kell. Az én töltött cukkinim 45-50 percet sült, de kisebb, zsengébb cukkininek sokkal rövidebb idő is elég. A lényeg, hogy a sajt a tetején enyhén megpiruljon és a cukkini kellően puhára süljön(ezt villával tudjuk ellenőrizni!). Ha a sajt túlságosan pirulna, de a cukkini még nem elég puha, takarjuk le alufóliával!


2 megjegyzés: